Hírek

2017. 02. 22.

Az Európai Számvevőszék legújabb jelentése szerint az Unió kiemelt biodiverzitási programja, a Natura 2000 irányítása, finanszírozása és monitoringja javításra szorul. A számvevők elismerik, hogy a Natura 2000 fontos szerepet játszik a biológiai sokféleség védelmében, ám megállapítják, hogy irányítását hiányosságok jellemzik, és nem áll rendelkezésre megbízható információ a költségekről és a finanszírozásról. A finanszírozást nem igazították eléggé a védelemre szoruló területek igényeihez.

2017. 02. 07.

Az Élet az Erdőben című projekt célja a magyarországi Natura 2000 erdők védelmének elősegítése az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek, a lakosság és más érintett csoportok együttműködésének kialakításával, a szereplők közötti aktív kommunikáció erősítésével. A projekt legfőbb törekvése, hogy közös tanulási folyamatot kezdeményezzen az érintettek aktív részvételével, amelynek eredményeképpen hatékonyabban érhetőek el a Natura 2000 program céljai.

2016. 12. 14.

2016. december 7-e fontos nap a Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvek életében, hiszen ezen a napon döntött az Európai Bizottság arról, hogy a természetvédelmi irányelveket nem módosítani kell, hanem meg kell erősíteni a betartatásukra tett erőfeszítéseket.

Ez a siker nagyban köszönhető annak az átfogó európai kampánynak, mely majdnem másfél éve kezdődött. A kampánynak a magyar természet támogatói is részesei voltak; Magyarországon 8795 aláírás, Európában összesen 520 324 aláírás gyűlt össze. Ennyi ember gondolta úgy, hogy megmutatja: kiáll az európai természet védelméért.

2016. 12. 06.

Mától a natura.2000.hu honlapon is elérhetőek a LIFEinFORESTS – Élet az erdőben – című LIFE+ projekt eredményei, kiadványai, prezentációi, illetve egyéb kommunikációs anyagai és online kurzusai.

2016. 06. 23.

„Se veled, se nélküled – az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések értékelése természetvédelmi és társadalmi szempontból” címmel rendhagyó, rövid és célratörő konferenciát tartott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a napokban.

2016. 02. 15.

2016-tól ismét igényelhető a Natura 2000 gyepterületek fenntartásáért járó kompenzációs kifizetés, amely a 269/2007 (X. 18.) kormányrendeletben foglalt földhasználati kötelezettségek betartását, megvalósítását hivatott segíteni. Mivel a rendelet előírásait minden Natura 2000 gyepterületen gazdálkodónak kötelező betartania, az MME arra biztatja az érintetteket, hogy éljenek a kompenzáció lehetőségével, amely a korábbi időszakhoz képest csaknem kétszeres összegű: 69 €/hektár/év vissza nem térítendő támogatást jelent.

2015. 10. 08.

Új lehetőség a madárbarát gazdálkodás támogatására. A Natura 2000 hálózatba tartozó szántóföldek, gyepek, legelők természetességének megőrzéséért a gazdálkodók tehetik a legtöbbet a megfelelő földhasználati módok választásával.

2015. 07. 09.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány földhasználóknak, gazdálkodóknak készült kiadványai, anyagai tölthetők le a lenti linkekről. A kiadványok a legfrissebbektől haladnak a régebbiek felé, így a listában hátrébb lévők egy része nem ma készült, ezért intézményekre, címekre való hivatkozás nem mindig pontos (lásd a természetvédelemmel foglalkozó minisztérium elnevezése vagy postai címe), de a tartalmi részeket mindenképpen szeretnénk közkinccsé tenni.

 

2015. 05. 19.

Felhívás az EU-s természetvédelmi irányelvekkel kapcsolatos társadalmi konzultációhoz - készítette: MME, MTVSZ, WWF.

www.magyartermeszet.hu

2015. 03. 30.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által vezetett "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" projekt abba a fázisba érkezett, hogy az ezért a feladatért felelős Szent István Egyetem (SZIE) csapata nyilvánossá tette az első tervváltozatokat a projektben vállalt alábbi kiskunsági területekre:

Oldalak