2018. január 22., hétfő 10.23

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt – állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói. Több mint ezer helyszínről vett pollenminták elemzéséből megállapították, hogy egykor Közép- és Észak-Európa több mint kétharmadát fák borították. Napjainkban ez egyharmadára csökkent, bár több nyugati és partvidéki régióban, köztük az Egyesült Királyságban és Írországban a csökkenés mértéke jóval nagyobb volt, az erdővel fedett területek kiterjedése 10 százalék alá esett. Ugyanakkor a trend elkezdett visszafordulni az új típusú tüzelőanyagok és építkezési technikák felfedezésének, illetve az ökológiai, erdőgazdálkodási  kezdeményezéseknek, projekteknek köszönhetően. A szakértők eredményeiket a Nature tudományos lapban közölték.

Forrás: Greenfo/MTI

2018. január 16., kedd 11.42

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) gondozásában jelent meg a NEWFOREX (Az erdőkhöz kapcsolódó externáliák új értékelési és értékesítési módjai) c. EU FP7 projekt eredményeként az erdők nyújtotta ökoszisztéma szolgáltatásokkal foglalkozó tanulmány. A tanulmány első kötete a nem piacosítható ökoszisztéma szolgáltatások számszerűsítésével és értékelésével foglalkozik, a második kötet témája az ökoszisztéma szolgáltatás nyújtás költségeinek mérése és gazdasági ösztönzők kidolgozása. A tanulmányok itt érhetők el:

További EFI tanulmányok érhetők el itt.

Forrás: EFI

2018. január 16., kedd 11.42

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) gondozásában jelent meg a Natura 2000 program erdőkben történő végrehajtását, annak hatékonyságát értékelő tanulmány. A tanulmány itt érhető el:

További EFI tanulmányok érhetők el itt.

Forrás: EFI

2017. december 8., péntek 12.53

Az ENSZ Közgyűlése március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává nyilvánította 2012-ben. Ez a nap az erdők ünnepe: célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők jelentőségére. Az Erdők Nemzetközi Napján bátorítják az országokat, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi tevékenységeket szervezzenek az erdők és fák témakörében, például szervezzenek faültetési akciókat. Az Erdők Nemzetközi Napja konkrét témáját mindenévben az Együttműködés az Erdőkért határozza meg. 2018-ban a téma: az erdők és a fenntartható városok.

Forrás: FAO

2017. december 7., csütörtök 12.38

A LIFE program jó úton halad, hogy hatékonyan szolgálja és kiegészítse a szakpolitikák megvalósulását, megfelelő hozzáadott értéket biztosítson EU szerte. Ezek a legfőbb következtetései a kizárólag a környezet- természet védelmét és a klímaváltozás témáját szolgáló uniós program félidejű értékelésének.

A Európai Bizottság által a LIFE program 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó félidejű értékelése feltárta, hgoy a LIFE program továbbra is releváns-e a célkitűzések kezelésében. A jelentés értékeli a LIFE program hatékonyságát, hogy a keretében zajló tevékenységek összhangban vannak-e más programokkal. A jelentés teljes szövege itt érhető el. 

Source: EU DG ENV

 

2017. november 28., kedd 11.37

Az erdei fenyő és a bükk európai erdőkben egymásra hatását vizsgáló részletes tanulmány segíthet az ökológiai egyensúly megtartásában a klímaváltozás ellenére.

Az örökzöld, tűlevelű erdei fenyő jól vegyül Európa erdeiben a kemény fájú közönséges bükkel. Általában ez a két fontos európai fafaj jobban nő egymás társaságában, mint egyfajú erdőkben, és e fajok együtt szélesebb feltételeket kínáló ökoszisztémákat hoznak létre más élő szervezetek részére. A két fafaj közötti finom egyensúly és verseny, amely olyan tényezőktől is függ mint a szén-dioxid koncentráció és a klímaváltozás, részleteit még kevésbé értik a kutatók.

A 2013-2017 között lezajlott, az Európai Unió által finanszírozott ECOPYREN3 projekt (Ökológiai folyamatok integrálása erdő modellekbe a hosszú távú kezelések és globális változások hatásainak értékelésére Nyugat-Európa erdeiben) a környezeti tényezők kutatásával és a fa növekedés modellezésével foglalkozott a téma előrevitele érdekében. A projekt CORDIS adatlapján keresztül olvashatja a projekt eredményösszefoglalóját, valamint a projekt keretében megjelent szakcikket.

Forrás: CORDIS

2017. november 21., kedd 11.04

Az Őrségi Nemzeti Parkban november 8-9-én tartott Life in Forest erdésszakmai tanulmányútról a Turista természetjáró magazinban megjelent cikket itt olvashatja.

2017. november 10., péntek 16.33

A 2017. november 8-9 között az Őrségben zajlott erdészszakmai tanulmányúton készült képek a Galériában érhetők el.